LIGA SCRIITORILOR ROMÂNI

FILIALA GORJ

Acronim – LSR-GJ –

 

Teleconferința anuală. Activitate rodnică în slujba culturii la Liga Scriitorilor

6 ianuarie 2014 | Sursa articolului:

http://www.ziarulfaclia.ro/teleconferinta-anuala-activitate-rodnica-in-slujba-culturii-la-liga-scriitorilor/

 scris în categoria CULTURA

 

P1110265Așa cum a intrat în tradiția conducerii Ligii Scriitorilor Români de câțiva ani, și acum, la început de 2014, președintele național, scriitorul Al. Florin Țene, a avut o teleconferință cu președinții filialelor și cu alți membri din țară și străinătate. În cadrul acesteia, președintele a prezentat bilanțul de activitate pe anul 2013 și a discutat schița de program pentru anul în care am intrat. Din bilanț și după prezentarea Programului Ligii Scriitorilor pe anul 2014, întocmit de secretarul general Gavril Moisa, și din discuțiile purtate, s-a desprins faptul că Liga Scriitorilor Români, prin filialele sale, a editat 17 reviste literare, din care 10 pe suport de hîrtie, un anuar editat de Filiala Banat-Timișoara, trei antologii editate de filialele Cluj, Vrancea și Dolj, iar Filiala Maramureș a început să emită prin televiziunea pe internet „Porțile Maramureșului „ prin efortul dr. Mihai Ganea și prof. Virginia Paraschiv, membri în conducerea Filialei Maramureș a Ligii Scriitorilor. Au fost evidențiate Filialele Argeș, condusă de Vasile Ghilencea, București, condusă de Elisabeta Iosif, Cluj, condusă de Iulian Patca, Iași, condusă de C.T. Dârțu, Dobrogea, condusă de Alexandru Birău, Banat-Timișoara, condusă de Doina Drăgan, Dolj, condusă de Mihai Marcu, Filiala Spania, condusă de Al. Petrescu, Vîlcea, condusă de regretatul Petre Petria, Filiala SUA, condusă de Florentin Smarandache, Filiala Anglia, condusă de Mariana Zavati Gardner, Filiala Serbia, condusă de Vasile Barbu, Filiala Ungaria, condusă de Ana Radici Repisky, Filiala Canada, condusă de Virginia Mateiaș, Filiala Franța, condusă de Cornelia Cănureci, Hunedoara, condusă de Ion Velica, Tîrgoviște, condusă de Ion Iancu Vale, Gorj, condusă de N. Tomoniu, Năsăud, recent constituită, condusă de Ioan Mititean. Filiala Banat-Timișoara, condusă cu dăruire de prof. Doina Drăgan, a organizat cîteva simpozioane în colaborare cu Filiala din Serbia, la care au participat numeroși oameni de cultură din ambele țări. Este în perspectivă înființarea filialei Ligii Scriitorilor la Tîrgu Mureș. Au fost evidențiate colectivele de redacție ale revistelor: ”Agora literară„, „Cetatea lui Bucur„, „Heliopolis„, „Carpatica„, „Moldova Literară„și „Dobrogea culturală„, „Constelații diamantine„ condusă de Doina Drăguț și cele trei reviste coordonate de Nicole Negulescu, pentru interesantele și frumoasele numere editate. În anul care a trecut a fost publicată antologia semnată de Iulian Patca și Al. Florin Țene ”Din stampe, Clujul…„, iar editoarea și purtătoarea de cuvânt a Ligii Scriitorilor, Voichița Pălăcean Vereș, a scos primul număr al almanahului „Mireasma zăpezilor noastre„.

A fost evidențiată activitatea cenaclurilor „Cetatea lui Bucur„ din cadrul Filialei București a Ligii Scriitorilor„, „Vasile Sav„, condus de Al. Florin Țene și „Artur Silvestri”, coordonat de Antonia Bodea, din cadrul Filialei Cluj. S-a subliniat faptul că unii membri ai Ligi Scriitorilor au fost premiați la diferite concursuri organizate cu prilejul Zilei Naționale a Limbii Române, ceea ce denotă că lucrările acestora sunt apreciate și publicate în antologii editate de organizatori, printre care și Guvernul României. În continuare s-a evidențiat faptul că la Geoagiu, Filiala Hunedoara a organizat, cu succes, a III-a ediție a Festivalului Național de Poezie ”Ioan Budai Deleanu„ avându-l ca promotor cultural pe poetul Claudiu Simonati.

Din discuțiile avute cu participanții la teleconferință s-a desprins dorința acestora de a se continua editarea de antologii, publicarea revistelor, înființarea unei edituri a Ligii și, la propunerea președintelui Mihai Marcu de la Craiova, să fie organizat un târg de carte în cadrul Universității craiovene. Tot la propunerea dlui Mihai Marcu, din anul 2014, fiecare filială a Ligii Scriitorilor va acorda premiile anuale pentru cărțile apărute și semnate de membrii filialelor. Pentru Târgul de Carte de la Craiova președinții de filiale sunt rugați să trimită cărți ale membrilor la Filiala Dolj. S-a mai propus ca, pe lângă cele 16 cenacluri ale Ligii Scriitorilor, să se înființeze alte cenacluri, astfel ca toate filialele să aibă cîte un cenaclu literar, care să devină adevărate școli de limbă și literatură română. Se va continua și anul acesta organizarea Festivalului Național de Poezie ”Ioan Budai Deleanu„ și organizarea unei tabere de creație pe Valea Oltului. Așa cum a intrat în tradiție, și în 2014 Liga Scriitorilor Români va acorda premiile anuale pentru cărțile semnate de autori, indiferent din ce organizație fac parte respectivii scriitori. În felul acesta, Liga Scriitorilor dorește, așa cum sublinia Al. Florin Țene, să impună adevărata democrație în mișcarea literară. Filiala București, condusă de Elisabeta Iosif, și revista „Cetatea lui Bucur” au luat inițiativa editării unei antologii care să cuprindă scriitori români de pe toate meridianele.

S-a hotărât, de asemenea, ca filialele Ligii Scriitorilor din țară și străinătate să sprijine inițiativa ca municipiul Cluj-Napoca să dobândească titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. În final, președintele Al. Florin Țene a subliniat că Liga Scriitorilor Români trebuie să devină o adevărată școală de literatură și de promovare a culturii și Limbii Române pe toate meridianele lumii și a urat tuturor membrilor Ligii Scriitorilor tradiționalul La Mulți Ani! alături de o activitate rodnică.

Sorina GĂLĂȚEAN

Start

 LSR-Filiala Gorj

 

 

---

Contact LSR - Filiala Gorj

 

© Copyright  LSR-Filiala Gorj  – 2014

---